Pokerstrategier

Inom de flesta hasardspel och casinospel är det nästan bara turen som har betydelse, men inom poker är det en helt annan sak. När det gäller poker har turen förvisso en stor betydelse på kort sikt, det är därför som även värsta nybörjaren kan spöa pokerproffset ibland, men på lång sikt är det skickligheten som har störst betydelse. Då får Fru Fortuna tyvärr ge vika. Det är därför som det är så viktigt att lära sig pokerstrategier om man vill bli en vinnare inom poker.

Det finns hela böcker som ger tips på olika pokerstrategier men riktigt så mycket tänkte vi inte fördjupa oss inom ämnet här. Istället tänkte vi ge dig några enkla tips på hur du kan förbättra ditt pokerspel som passar bra för dig som inte är så insatt i olika pokerstrategier. Observera att tipsen i första hand gäller för det mest populära pokerspelet Texas Hold’em.

10 knep som gör dig till en bättre pokerspelare

  1. Spela tight vid ett löst bord. Vi vet att det är lätt att dras med vid ett vilt pokerbord där spelarna chansar vilt och spelar nästan vilka kort som helt, men gör inte det. Vid sådana bord är det bra mycket bättre att bara spela riktigt bra starthänder, för då kan du dra in riktigt stora potter vid ett löst bord.
  2. Spela lösare vid ett tight bord. Om spelarna vid pokerbordet är mycket försiktiga med att gå med i händer bör du öppna upp ditt spel och kanske sno blinder och potter med mediokra händer. Men var försiktig när en tight spelare går med eller satsar hårt, för då finns det risk för att han eller hon har en riktigt stark hand.
  3. Positionens betydelse. Om du sitter i en tidig position (strax efter blinden) bör du bara spela relativt starka starthänder, till exempel AK, AQ, AJ, AA, KK, QQ, JJ och TT. I mittenposition kan du spela något svagare händer om ingen satsat innan och sno blinder med halvtaskiga händer om du sitter i en sen position och ingen har satsat tidigare.
  4. Håll igen om en tight spelare plötsligt satsar hårt eller går All-in.
  5. Höj alltid ordentligt om du har en bra starthand. Även om du har en stark starthand som par i Ess och Par i Kung bör du höja med 2.5 eller 3 gånger blinden, kanske ännu mer vid lösa bord, för om tre, fyra eller till och med 5 motståndare följer med i handen är risken stor för att någon träffar två par i skräp, får en stege eller liknande. Vi har sett många spelare som har förlorat med par i Ess för att de smugit in i spelet och för att de har fått för många spelare med i handen. Dessutom får du en större pott om du höjer ordentligt innan floppen och du markerar tydligt för dina motspelare att du har en bra starthand, något som förbättrar dina chanser om du vill bluffa efter floppen om du till exempel har AK och inte träffat något.
  6. Attackera de fega. I det verkliga livet är det inte schysst att attackera de fega, men i pokerns värld är det precis vad du ska göra. Sno blinder och pressa bort fega spelare som du tror inte har någon vidare hand, även om du inte har någonting alls själv.
  7. Var försiktig mot de duktiga spelarna. Försök att vara försiktig när du spelar mot en duktig spelare för annars kan du få lära dig en dyr läxa.
  8. Bluffa. Om du inte träffar något efter floppen och kanske har Ess och Kung på handen kan du höja ändå om du är relativt säker på att ingen annan har träffat något vettigt, till exempel vid en flopp med 2, 3, 7.
  9. Om du till exempel har par i treor på handen och träffar en trea till har du fått triss, vilket är en grymt bra hand, kan du checka efter floppen om risken för färg eller stege är liten. Då kanske någon höjer rejält (till exempel om det ligger ett Ess på bordet) och då är det bara att följa med eller återhöja. På så sätt kan du vinna riktigt stora potter med monsterhänder som är svåra att genomskåda.
  10. Om du har kommit relativt långt i en pokerturnering bör du undvika att gå All-in mot spelare som har en större stack än du (såvida du inte har en grymt bra hand) för annars riskerar du att åka ut. Du bör också undvika att sno den höga blinden från en spelare som knappt har något kvar eftersom denna spelare förmodligen kommer att syna dig eftersom han eller hon knappt har något att förlora. Du bör således spela hårt mot spelare som har en mindre stack än du (så att du inte riskerar att åka ut) och som själva är rädda att åka ut ur pokerturneringen. Det är en klassisk pokerstrategi.